Monday, 2 March 2015

JJCM Kapten Yod: Kenny Rogers ROASTERS, Kuantan

Salah satu tempat yang aku rasa berbaloi kalau makan. Kenny Rogers ROASTERS (KRR). KRR Kuantan terletak di East Cost Mall, Kuantan di tingkat 3. Pertama kali aku makan, aku tahu yang KRR tak akan menghampakan aku seperti fast-food yang lain.

Menu favourite aku adalah Red-Hot Meal. Harga dia biasa around RM22++. Kita kena add-on dengan air (Harga lain). Biasanya aku ambil Ice Lemon Tea sahaja. Air gempak-gempak ni nak pergi mana, smoothies la, latte la, mende semua tu. Nanti aku confuse nak fokus air ke makanan. LOL. Jadi nak selamat, antara ambil carbonated drink, baik aku ambil Ice Lemon Tea.

Untuk Red Hot Meal ni, korang akan dapat muffin seketul, coslow, kentang putar tu, kacang pool (kot nama dia) & ayam. Ayam ni korang boleh pilih dari 3 pilihan. Yang aku ingat Smoked BBQ je. Tapi pada aku rasa dia sama je. Ko letak la nama Smoked Chicken ke, Smack Chicked ke, rasa lebih kurang je.

Yang pasti tekstur ayam tu lembut dan senang untuk manusia yang tak reti guna pisau garfu kalau makan. Lembut sangat. Coslow dia best. Tak terlalu banyak mayonis. So, kau tak akan rasa cepat loya bila makan dengan ayam tu. Kentang putar dia sedap. Sedap 10x dari KFC (haha bias!). Kuah dia sedap sebab rasa milky tu pekat tak pekat & ada ras. kacang pool dia biasa-biasa je. Rasa manis. Tapi just nice untuk digabungkan dengan side dish yang lain. Kebiasaanya aku, muffin tu aku masuk beg je. Confirm tak masuk la lepas kenyang makan ayam+lain2 tu. Masuk beg & buat breakfast esok pagi di kolej.

Secara simpulnya, duit kalau tak ada RM30, jangan datang sini. Boleh nak makan, tapi boleh pilih set-set healthy lifestyle dorang macam salad ke, roti ke.



*sebelum*

*selepas* (licin ke idok!)



JJCM Kapten Yod: Cendol Jam Besar, Melaka

Pada cuti semester yang lepas, aku dan rakan-rakan #TwtUpMaahad buat short vacay ke Melaka. Jadi, member stay Melaka mula la malam sebelum tu kena menjajor list tempat dia nak bawak kami. Jadi tempat pertama yang dia bawak adalah Cendol Jam Besar, Melaka. Boleh dikatakan tempat ni macam antara hotspot di Melaka. Sebelum nak jejak ke sana tu, kami parking agak jauh dengan bayaran RM6 (bapok mahal) dan kami berjalan kaki menyusuri Jonker Walk ke Bangunan Merah untuk tiba ke kedai Cendol tersebut.

*sumber http://jiha7.blogspot.com/2014/07/cendol-jam-besar.html

Kedai cendol ni lokasi memang cun. Betul-betuk sebelah River Cruise punya laluan dan Hard Rock Cafe. Disamping kelilingnya Bangunan Merah, bangunan bersejarah di Melaka. Aku tak sempat nak capture menu. Seingat aku ada, cendol durian, cendol kacang, cendol jagung, ABC. Aku memilih untuk cendol biasa.

Dengan harga yang murah, kepekatan santan itu memang terasa. Tak cair. Tapi aku masih prefer cendol yang kuah dia cair. Overall, siapa peminat cendol harus singgah sini untuk rasa cendol dia.

*nampak tak belakang tu river cruise punya laluan & Hard Rock Cafe, Melaka


JJCM Kapten Yod: Seoul Garden, Kuantan

Minggu pertama naik semester, dapat duit PTPTN. Membe ajak pulak nak makan mana, jadi tanpa dalih terus kabo

"Seoul Garden yok! Dari semester lepas nak merasa, tak dapat sebab hujung semester duit ciput"

Seoul Garden Kuantan yang pertama ni terletak di Berjaya Megamall, aras 2 (tak silap aku). So, kami sampai around 1 tengah hari. Full house kata ko! Masuk-masuk je, pekerja dia dah sambut senyum & friendly. Tapi masa tu kami berdolak dalih lagi, betul ke nak makan sini? Penuh ni. Selepas melihat kesangsian aku dan rakan-rakan, terus pekerja dia ajak,

"Jom sorang masuk dulu, tengok ada kosong tak. Awak pilih"

Jadinya, aku pun masuk lah. Bila masuk, ada pekerja foreigner dia suggest meja sebelah orang (Which is aku tak gemar) Ada je meja lain yang single, kosong. Aku cakap, aku nak jugak situ. tapi dia masih tak bagi sebab itu meja untuk 6 orang. Kitaorang 4 orang je. Aku agak bengang jugak la masa tu. Dah la tak faham melayu. Nak tak nak, aku ikut je la cakap dia. Tapi lepas 5 minit, ada 1 family yang 5 orang kena duduk meja 4 orang sebelah kami berhimpit & meja 6 orang yang aku nak tadi, budak 4 orang duduk. Eh geram geram je aku dengan Suj*n tu (foreign worker's name). Aku ingat sebab nama dia lebih kurang SV aku. LOL

Selepas itu, kami ambil lunch set + refill water + kimchi soup. Jumlah kami bayar lebih kurang RM146++ termasuk tax RM9++ (MAHAL GILA TAX!)

*sumber http://www.seoulgarden.com.my/index.php

So, after being seated kami semua pilih semua benda yang kitaorang nak pilih. Suprisingly, not one of us ambil ayam. Semua ambil sotong atau daging while others is steambot-stuff & some plain sushi. Aku tak ambil sayiur dan makanan berat seperti nasi goreng dia. Overall, marinated meat dia memang sedap gila gila! Aku ambil 2-3 jenis marinated meat dia yang berlainan rasa & semua sedap. Selepas itu, aku ambil sotong kari dia sebab aku memang hantu sotong. Tapi aku kecewa sebab sotong dia masin sangat. Kimchi soup dia sedap. Aiskrim dia sedap. Semua benda sedap kecuali sotong kari tu. 




Walaubagaimanapun, aku agak kecewa kerana sushi dia tak banyak pilihan. Ada 2-3 jenis sushi je & dia lambat top-up. Tapi berdasarkan komen member aku, kalau datang weekdays banyak pilihan dari weekend. Sebab weekday tak ramai orang. 

Pada aku, makan benda ni dengan bayar hampir RM35 seorang (total after tax) sangat tak berbaloi. Tetapi kalau unuk merasa sekali sekala, tak pe la. Macam aku ni, ini kali pertama & terakhir aku makan disini insyallah. 




Sunday, 22 February 2015

Review Jdrama: Boku no Ita Jikan (The Hours of My Life)

Hi hello.

Last week aku list-kan senarai Kdrama & Jdrama yang aku dah tonton semenjak aku hidup 23 tahun ni. Untuk Kdrama sahaja, aku dah tengok almost 70 drama & Jdrama around 20. For those yang tak tahu apa itu Jdrama & Kdrama, Jdrama stand for Japanese drama dan Kdrama is for Korean Drama.



Entry kali ni aku nak review Jdrama yang bertajuk Boku no Ita Jikan (The Hours of My Life. Pelakon utama dia adalah Haruma Miura & Mikako Tabe. Cerita ni baru ditayang kan tahun 2014 dengan 11 episod. Aku excited nak tengok cerita ni sebab hero dia one of my favourite actor dekat Jepun. lakonan pertama dia (Haruma Miura) yang terkesan pernah aku tonton adalah 1 Litre of Tears. Siapa yang tak pernah tengok 1 Litre of tears memang rugi. 

Dalam cerita Boku no Ita Jikan ni, Hiruma pegang watak lebih kurang dalam 1 litre of Tears. Dia seorang pesakit ALS. Kita tahu yang Jepun ni memang sangat maju kehdapan sehinggakan drama dia seiring dengan current situation dalam dunia. Hari tu, ramai yang buat ALS challenge dengan siram ais dekat badan tu semua kan. Aku mula-mula not aware pasal ALS ni dan tak tahu sangat berkenaan ALS ni. Tetapi bila tonton cerita ni, secara automatik aku tau sikit sebanyak tentang ALS. 


Cerita Melodrama ni akan tangkap leleh start episod 3. Apabila Hiruma ni tahu dia ad penyakit ALS. Pada mulanya, dia start search melalui internet tentang simptom awal yang dia kena macam tangan kanan or kiri dia dah tak berapa kuat. Yang tangkap sedih lagi tu, Hiruma ni seakan dipinggirkan atau tak diendahkan oleh mak ayah dia sebab adik mereka lebih pandai dari dia. Pada 5-6 episod awal, aku dapat tengok dia suffer sorang-sorang tanpa ada orang yang support dia. 


Pada aku, cerita ni kekuatan plot dia agak kuat. Kita tak jadi boring bila tengok dan nak tahu apa sebenarnya ALS ni dari episod ke episod. Selain, aku dapat tengok bagaimana Jepun begitu hadapan dalam teknologi merawat ALS dan bagaimana penerimaan rakan sekerja Hiruma bila tahu dia sakit ALS. Romance part is so light. Do not expect cintan cintun sangat sebab fokus utama drama ialah ALS disease. Skrip dia kuat dnegan tak ada part yang meleweh-leweh dan full of input.


"Saya bagi 8/10"